Festival odbojke Kakanj 2021.

U četvrtak, na dan Državnosti BiH realizovali smo veliki projekat Festival odbojke. Radi se o takmičenju u odbojci za mlađe kategorije, tj. za djecu od 1. do 9. razreda osnovne škole. Naime, festival odbojke se realizovao u skladu sa CEV (Evropska odbojkaška konfederacija) projektom ”Igraj odbojku, rasti sa njom”, a koji obuhvata djecu uzrasta između šest (6) i četrnaest (14) godina. Ključni koncept ovog projekta jeste spajanje djece kroz odbojku, posredovati u razmjeni sportskih vrijednosti i naravno uživati igrajući odbojku. Na festivalo je učestvovalo 543 djece iz 10 klubova i jedne osnovne škole, ŽOK ”Smeč” Lukavac, OK ”Stars” Živinice, OK ”Maglaj”, ŽOK ”Žepče”, OK ”Čelik-R” Zenica, OK ”Kakanj 78”, OŠ ”Alija Nametak” Buci, ŽOK ”Ilijaš”, OK ”Sa Volley” Sarajevo, OK ”Centar-Ort” Sarajevo i OK ”Naša škola sporta”.

Festival se održao u tri (3) dvorane na četrnaest (14) terena u pet (5) kategorija:

  • Kategorija djevojčice 2007/08 godište,
  • Kategorija djevojčice 2009/10 godište,
  • Kategorija  djevojčice 2011/12 godište,
  • Kategorija djevojčice 2013 i mlađe,
  • Kategorija dječaci 2006. i mlađi.

U kategoriji 2007/08 godište učestvovalo je 66 ekipa, a na kraju je najuspješnija bila ekipa OK ”Centar-Ort” Sarajevo, drugoplasirana ekipa OK ”Čelik-R” Zenica, a trećeplasirana ekipa OK ”Centar-Ort” Sarajevo.

U kategoriji 2009/10 godište učestvovalo je 30 ekipa. Najuspješnija je bila ekipa ŽOK ”Smeč” Lukavac, drugoplasirana ekipa OK ”NŠS” Kakanj, a trećeplasirana ekipa OK ”Stars” Živinice.

U kategoriji 2011/12 godište učestvovalo je 23 ekipe. Najuspješnija je bila ekipa OK ”NŠS” Kakanj, drugoplasirana ekipa OK ”Maglaj” Maglaj, a trećeplasirana ekipa OK ”NŠS” Kakanj.

U kategoriji 2013 i mlađe učestvovalo je 15 ekipa. Prva dva mjesta zauzele su ekipe iz OK ”Maglaj”, dok je trećeplasirana ekipa OK ”NŠS” Kakanj.

U kategoriji dječaka učestvovalo je 11 ekipa, a najuspješnija je bila ekipa OK ”Kakanj 78”, drugoplasirana ekipa Visoko, dok je treće mjesto zauzela ekipa OK ”Kakanj 78”.

Sva djeca koja su učestvovala nagrađena su sa zlatnim medaljama. Pobjednike svake kategorije sa poklon paketima nagradila je Crvena jabuka. Najborbenijeg igrača u svakoj ekipi nagradila je sportska marka Errea sa dresom. Oficijelna voda festivala bila je voda Lipa.

Zahvaljujemo se Odbojkaškom savezu BiH koji je mogućio lopte za igru, trake koje se koriste kao mreža i CEV medalje za dio učesnika,Općini Kakanj, Tvornici cementa Kakanj, Rudarskoj glazbi Kakaknj koja je intonirala himnu BiH, Novoj Trgovini – S, SIM komerc, a najveća zahvala ide Uredu premijera ZE-do kantona koji je prepoznao ovaj projekat i finansijski podržao isti.