Teqvoly Bjelašnica

Na poziv organizatora prihvatili smo učešće na prvom teqvoly turniru u BiH i svjetskoj premijeri ovoga sporta na snijegu. Trideset djevojčica učestvovalo je u revijalnom i takmičarskog programu. U takmičarskom dijelu u muško – ženskom paru prvo mjesto osvojila je naša Amna, a drugo mjesto Amina.

Teqvoly je urbani sport temeljen na odbojci i stonom tenisu, a igra se na posebnom zakrivljenom stolu, tzv. TEQ stolu. Sport je utemeljen u Mađarskoj 2012. godine, a pravila nalažu da učestvuju četiri igrača, odnosno dva po ekipi, bez obzira na spol i godine.
Sport slijedi poen-format bodovanja i može se igrati na raznim površinama: beton, pijesak i akrila; u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a na Bjelašnici će ovo takmičenje prvi put na svijetu biti održano na snijegu.
Što se tiče ostalih pravila, Teqvoly kao sport dozvoljava igračima maksimalno tri dodira, kao što je to slučaj u odbojci, a lopta se nakon toga mora prebaciti na protivničku polovinu, odnosno zakrivljenu površinu na drugoj strani.
Jedno od ključnih pravila jeste da se ne dozvoljava fizički kontakt između igrača i stola, čime je rizik od povreda minimalan.