FESTIVAL ODBOJKE 2022.

Na Dan državnosti BiH organizovali smo drugi po redu Festival odbojke. Ove godine okupili smo blizu 600 djevojčica u šest kategorija. Tri kakanjske dvorane, trinaest (13) odbojkaških terena, stotinušezdesetičetiri (164) ekipe iz jedanaest (11) klubova uživalo je u devetosatnoj (9) odbojkaškoj igri. Festival se i ove godine realizovao u skladu sa CEV projektom ”Igraj odbojku, rasti sa njom”, a koji obuhvata djecu uzrasta između šest (6) i četrnaest (14) godina. Ključni koncept ovog projekta jeste spajanje djece kroz odbojku, posredovanje u razmjeni sportskih vrijednosti i naravno uživanje u odbojci.

Jedanaest (11) klubova odlučilo je provesti dan na najvećem turniru odbojke u FBiH, a to su: OK ”Sa Volley” Sarajevo, OK ”Block Out” Sarajevo, OK ”Turbina” Jablanica, OK ”Maglaj” Maglaj, OK ”Čelik-R” Zenica, OK ”Krivaja” Zavidovići, OK ”Krušnica” Bosanska Krupa, ŽOK ”Bužim” Bužim, ŽOK ”Smeč” Lukavac, ŽOK ”Žepče” Žepče i naravno mi kao domaćini.

Kategorije koje su učestvovale:

  • Djevojčice 2006/07, trinaest (13) ekipa,
  • Djevojčice 2008/09, pedesettri (53) ekipe,
  • Djevojčice 2010/11, pedesetjedna (51) ekipa,
  • Djevojčice 2012/13, dvadesetdevet (29) ekipa,
  • Djevojčice 2014/mlađe, četrnaest (14) ekipa,
  • Kadetkinje 2006/07, četiri (4) ekipe.

Sve ekipe činile su tri (3) igračice u terenu, maksimalno četiri (4) igračice, osim kadetkinja koje su igrale sa šest (6) igračica u terenu .

U kategoriji 2006/07 u mini odbojci najuspješnija je bila ekipa OK ”Čelik-R” Zenica, drugoplasirana ekipa iz Maglaja, a trećeplasirana ekipa iz Bosanske krupe.

U kategoriji 2008/09 koja je bila najbrojnija, najuspješnija je bila ekipa iz OK NŠS, drugoplasirana ekipa također iz OK NŠS, dok je trećeplasirana ekipa iz Lukavca.

U kategoriji 2010/11 najuspješnija je bila ekipa iz Zavidovića, drugoplasirana ekipa Maglaja, a trećeplasirana domaća ekipa.

U kategoriji 2012/13 najuspješnija je bila domaća ekipa, drugoplasirana također domaća ekipa, dok je treće mjesto zauzela ekipa iz Lukavca. Zanimljivo je da smo u ovoj kategoriji u osmini finala imali čak sedam (7) ekipa.

U najmlađoj kategoriji 2014 i mlađe najuspješnija je bila ekipa iz Žepča, zatim ekipa domaćina i trećeplasirana ekipa iz Zavidovića.

U kadetskoj konkurenciji nauspješnija je bila ekipa iz Lukavca sa maksimalnih devet (9) bodova, zatim domaća ekipa sa šest (6) bodova, trećeplasirana ekipa iz Zenice sa tri (3) boda.

Sve djevojčice koje su učestvovale dobile su medalju za svoj trud, motivaciju i prikazanu igru, a one najuspješnije nagrađene su i od naših sponzora. Prva tri mjesta u konkurenciji 2008/09 nagradila je kompanija DM. Prva tri mjesta u konkurenciji 2010/11, 2012/13 nagradila je Crvena Jabuka market. Najuspješnije ekipe u 2014 i mlađe nagradila je Podravka sa svojim Kviki grickalicama. Najbolje igračice u kadetskoj konkurenciji nagradili smo sa bluetooth zvučnicima, a od naših djevojaka to su bile Behija i Alma kao najbolji tehničar i najbolji korektor turnira. GMS sport je nagradio najbolju ekipu, kao i najbolju igračicu turnira sa loptom.

Zahvaljujemo se Premijeru Ze-do kantona, gospodinu Mirnesu Bašiću na podršci projektu, Općini Kakanj na čelu sa općinskim načelnikom Mirnesom Bajtarevićem koji je imao čast otvoriti drugi po redu Festival odbojke Kakanj 2022., Zlatnim sponzorima: MGM Farm, Cementara Kakanj, DM, Crvena Jabuka market, Podravka, Lipa voda, Srebrenim sponzorima: Mlijekoprodukt, GMS sport, Hotel Kakanj.