Naša škola sporta u saradnji sa Crvenim Križom Općine Kakanj organizovala radionicu “Prva Pomoć”

Danas, 26.03.2016.g. održana je radionica ”Prva pomoć” u saradnji sa ”Crvenim križom Općine Kakanj”. Cilj ove radionice bio je upoznavanje djece sa važnošću prve pomoći, šta je ona ustvari, na koji način se može pomoći povrijeđenom, razvijanje humanosti.

Na početku radionice djeca su upoznata sa pojmom prve pomoći, na šta se ona odnosi, kada se koristi, ali i da postoje takmičenja iz prve pomoći.

Ono što je bilo najzanimljivije za djecu jesu poligoni koji su osmišljeni od strane volontera Crvenog križa Općine Kakanj. Svaka povrede bila je, uistinu, izuzetno dobro simulirana od strane markiranata. Volonteri su svaki poligon izveli maksimalno stručno do kraja s obzirom da je ova radionica i njima poslužila kao priprema za predstojeće Kantonalno takmičenje.

Nakon svakog poligona volonteri su djeci objašnjavali o kakvoj vrsti povrede se radilo kod svakog markiranta, te na koji način se zbrinjava data povreda.

Nakon četiri izvedena poligona, djeca su podijeljena u pet grupa, onako kako je to na treningu. Svaka grupa dobila je po dva volontera koja su im objašnjavala sve ono što su radili u poligonima. Od krvarenja, preloma, gubitka svijesti, uganuća do reanimacije.

Ovim putem se želimo zahvaliti svim volonterima Crvenog križa Kakanj koji su se maksimalno potrudili i djeci na najbolji način prikazali prvu pomoć na svakidašnjim povredama, povredama koje su česte u odbojci. Također, zahvaljujemo se i našim partnerima iz MGM Apoteka koji su donirali potrošni medicinski materijal.